Scheiden en eigen woning


Scheiden en eigen woning, zo werkt dat

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie samen een koopwoning? Dan moeten jullie een aantal afspraken maken rond de woning. De woning is namelijk in de meeste gevallen van jullie samen, tenzij je daar andere afspraken over gemaakt hebt.

Er zijn twee opties als jullie samen een koophuis hebben en gaan scheiden.

Snel scheiden

Partner uitkopen

Kiezen jullie er voor dat één van beide partners in het huis blijft wonen? Omdat het huis van jullie beide is, moet de blijvende partner de vertrekkende partner uitkopen. De helft van de woning is immers van hem of haar, net zoals de helft van de spullen die in de woning staan. Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan wordt de boedel verdeeld zoals in de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd.

Financiële gevolgen

Als jullie er voor besluiten dat één van beide partners in de woning blijft wonen, moet deze dit financieel kunnen dragen. Het is verstandig hierover met een adviseur in gesprek te gaan. Niet alleen moet de blijvende partner de hypotheek van één inkomen betalen, ook de vaste lasten moeten betaald worden. Daarnaast moet het bedrag van het uitkopen ofwel uit eigen middelen worden betaald, of bij de lening worden mee gefinancierd.

Besluiten jullie beide te verhuizen, dan wordt het huis te koop gezet. Kan de hypotheek worden ingelost met het bedrag van de verkoop, dan verdelen jullie het bedrag dat overblijft evenredig onder elkaar. Blijft er een restschuld over? Dan zijn jullie hier beide voor de helft verantwoordelijk voor.

Scheiden en eigen woning

Online scheiden en eigen woning

Gaan jullie online uit elkaar via Snel Samen Scheiden? Ook dan kun je scheiden met een eigen woning. Als jullie zelf onderling goede afspraken kunnen maken, kiezen jullie een pakket van onze website, vullen alle formulieren in en sturen deze aan ons. Wij zorgen er dan voor dat de processtukken naar de rechtbank gestuurd worden en na akkoord van de rechtbank regelen wij de inschrijving bij de gemeente. Komen jullie er samen niet uit met het maken van de afspraken? Dan helpen we jullie graag persoonlijk verder.

Online scheiden en een eigen woning gaan prima samen bij uit elkaar gaan met Snel Samen Scheiden!

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek