Getrouwd in gemeenschap van goederen


Gemeenschap van goederen

Getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen

De trouwdatum is erg belangrijk als je wilt weten of je in (beperkte) gemeenschap van goederen bent getrouwd. Ook is het van belang of je daarover afspraken hebt gemaakt bij de notaris. Denk bijvoorbeeld aan het getrouwd zijn onder het maken van huwelijkse voorwaarden. Hetzelfde geldt voor een geregistreerd partnerschap. Heb je geen afspraken gemaakt? Dan gelden de regels uit de wet voor de verdeling van het vermogen en de goederen.

Bij geen notariële afspraken

Heb je geen notariële afspraken gemaakt, dan gelden de volgende regels:

Als je vóór 1 januari 2018 bent getrouwd, dan ben je automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen.

Bij een gemeenschap van goederen zijn alle bezittingen en schulden van vóór en tijdens het huwelijk van jou en je aanstaande ex-partner. Had jij of je aanstaande ex-partner voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap een eigen huis, dan is dit door het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partnerschap gezamenlijk bezit geworden.

Echter zijn er wel een aantal uitzonderingen, namelijk:

  • Een erfenis kan bijvoorbeeld aan één van jullie zijn toegewezen
  • De pensioenrechten worden bijvoorbeeld aan één van jullie toegewezen

Huwelijkse voorwaarden

Als je vóór 1 januari 2018 bent getrouwd onder het maken van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, dan blijven privébezittingen of schulden vóór het huwelijk van jou. Je hebt huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden vóór het huwelijk of tijdens het huwelijk laten vastleggen door een notaris. Denk bijvoorbeeld aan zaken als een eigen huis, een hypotheek of een auto.

Let op: over sommige zaken kunnen er uitzonderingen zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden!

Nieuwe wet per 1 januari

Nieuwe wet per 1 januari 2018

Als je na 1 januari 2018 bent getrouwd, dan geldt er een nieuwe wet. Als je na 1 januari 2018 bent getrouwd, dan ben je automatisch getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen.

Hierdoor blijven privébezittingen of schulden vóór het huwelijk van jou. Denk bijvoorbeeld aan een eigen woning, een hypotheek of een auto. Alle nieuwe bezitten of schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd worden van jullie samen.

Een erfenis of schenking is niet van jullie samen. Ook niet als je deze tijdens het huwelijk hebt gekregen. De erfenis of schenking blijft van degene die erft of een schenking krijgt.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek