Woning

Op dit moment wonen jullie hoogstwaarschijnlijk samen in een huur- of koophuis. Ook over de woning moeten jullie bij een scheiding afspraken maken. Blijft één van beiden in de woning wonen of gaan jullie beiden ergens anders wonen.

WoningHuurwoning

Hebben jullie samen een huurwoning en blijft één van jullie er wonen, dan moeten jullie contact opnemen met de verhuurder. Het kan zijn dat één van jullie de woning al huurde voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Als de ander er dan wil blijven wonen moet de verhuurder hier wel mee akkoord gaan. Natuurlijk kunnen jullie de huur ook opzeggen bij de verhuurder.

Koopwoning

Bij een koophuis komt er vaak iets meer kijken bij de afspraken. Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen is de woning vaak gezamenlijk eigendom, maar als jullie huwelijkse voorwaarden hebben kan dit anders zijn. Ook kan het zijn dat de woning is verkregen door een erfenis of schenking met een uitsluitingsclausule. In dat geval moet een deskundige kijken naar wie de woning toekomt.

Verkoop

De woning kan verkocht worden als jullie er beiden niet willen blijven wonen. Er moeten afspraken gemaakt worden over de vraagprijs, wie er blijft wonen tot aan de verkoop en wat er met de kosten gebeurt tot die tijd. Ook moeten jullie beiden opzoek naar een andere huis.

Toedeling

Als jullie samen een koopwoning hebben moet degene die er wil blijven wonen de ander ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ter zake de hypothecaire geldlening. Dit wordt ook wel toedeling genoemd. Er zal daarvoor contact opgenomen moeten worden met een hypotheekadviseur. Deze zal dan gaan kijken of dat financieel mogelijk is.

Onverdeeldheid

Je kan de woning onverdeeld laten. Dat wil zeggen dat alles bij een scheiding verdeeld wordt behalve het huis. Je blijft dan nog samen eigenaar van de woning. De wet geeft een maximale termijn aan van vijf jaar. In overleg kan deze termijn verlengt worden met steeds weer maximaal vijf jaar. Onverdeeldheid houdt in dat één van beide in de woning woont en het gebruiksrecht heeft. Deze betaalt dan (grotendeels) de kosten. Denk aan de hypotheek en gebruikerslasten (gas, water en elektra). De ander moet ook ergens wonen en heeft deze lasten ook. Eigenaarslasten (gemeentelijke heffingen, verzekeringen etc.) zouden partijen gezamenlijk kunnen betalen, omdat zij ook samen eigenaar zijn. Over het betalen van deze kosten kunnen jullie samen afspraken maken en dat is ook belangrijk om conflicten te voorkomen. Er kan ook afgesproken worden dat degene die in de woning blijft wonen jaarlijks moet aantonen dat hij/zij probeert de ander probeert te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Andere woonruimte

Als één van jullie beiden de echtelijke woning verlaat, zal deze andere woonruimte moeten zoeken. Als je op zoek bent naar een huurwoning bekijk dan geregeld de websites van woningcorporaties en makelaars. Kijk ook zeker naar huizen in de particuliere sector. Op bijvoorbeeld Facebook en Marktplaats worden ook vaak huizen te huur aangeboden.

Let op! Bekijk wel wat je maximaal aan huur kan gaan betalen als je huurtoeslag wilt ontvangen.

Zou je een huis kunnen kopen dan moet je contact opnemen met een hypotheekadviseur. Hij/zij kan bekijken en berekenen wat de mogelijkheden zijn.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek