Schulden

Als jullie schulden hebben en je gaat scheiden dan is het belangrijk Schuldenom te kijken hoe je getrouwd bent. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, verdeel je alles 50/50 en dus ook de schulden. Ook hierin zijn nog weer twee vormen; gemeenschap van goederen voor 1 januari 2018 en na 1 januari 2018. Ben je getrouwd en hebben jullie huwelijkse voorwaarden dan ligt het aan wat er in de huwelijkse voorwaarden staat en of jullie deze ook nageleefd hebben.

Gemeenschap van goederen (voor 1 januari 2018)

Als jullie voor 1 januari 2018 getrouwd zijn, dan zijn jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk voor schulden. Dit geldt voor alle leningen die jullie voor en tijdens het huwelijk aangegaan zijn. Tijdens en na de scheiding kan een schuldeiser bij jou of je ex aankloppen als de schuld niet afbetaald wordt. Het maakt hierbij niet uit wie de schuld aangegaan is en wanneer.

Schulden welke nadat de jullie officieel gescheiden zijn ontstaan, zijn niet meer voor jullie beiden. Die schuld is dan van degene die het aangegaan is.

Gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018)

Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd dan zijn alle schulden die je tijdens het huwelijk aangaat voor jullie samen en zullen dan ook door jullie beiden 50/50 betaald moeten worden. Schulden die je voor het huwelijk al had blijven bij een scheiding ook bij degene die ze aangegaan zijn.

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden en schulden

Als je huwelijkse voorwaarden op hebt laten stellen voor of tijdens het huwelijk dan ligt het aan de afspraken die jullie hebben gemaakt. In deze afspraken staat vaak wie aansprakelijk is een schuld.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek