Schadeverzekeringen

Scheiden en verzekeringen

Scheiden heeft gevolgen voor de verzekeringen die jij samen met jouw ex-partner hebt afgesloten. Sommige verzekeringen moeten opgezegd worden, andere aangepast. Een verzekeringsadviseur kan jou en je ex-partner helpen bij het uitzoeken van de verschillende verzekeringen en bij het maken van de juiste beslissingen.

Schadeverzekering

Een schadeverzekering is een verzekering die tot doel heeft een verzekerde na het optreden van een verzekerd risico schadeloos te stellen.

Heb je samen met je partner schadeverzekeringen zoals een inboedel-, wettelijke aansprakelijkheids-, of auto­verzekering, ga dan naar je adviseur. Een verzekeringsadviseur kan je helpen de gevolgen van jullie scheiding voor de verzekering in kaart te brengen.

Autoverzekering

​Als je gaat scheiden, dan brengt dat veel administratie met zich mee. Eén van die dingen is het regelen van de autoverzekering. Je moet bepalen op welke naam de auto komt te staan en uitzoeken van wie de opgebouwde schadevrije jaren zijn.  Het is mogelijk om de opgebouwde no claim over te dragen aan je partner. Bespreek dit met je partner en met je adviseur.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als je gaat scheiden, moet je een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) afsluiten voor jou en de kinderen.  Dan is het voldoende als één van de ouders kiest voor gezinsdekking. Onderling moet worden afgesproken bij wie het kind wordt meeverzekerd. In geval van schade zal deze ouder het op zich moeten nemen om de schade af te handelen.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is afgesloten op een adres. Neem jij na de scheiding de helft van de spullen mee? Dan zijn deze spullen niet meer verzekerd. Ook de waarde van de inboedel is nu waarschijnlijk gehalveerd. Ga daarom na of de inboedelverzekering aangepast of opgezegd moet worden.

Opstalverzekering/woonhuisverzekering

Net als een inboedelverzekering is ook de opstalverzekering gebonden aan een adres. Blijf jij of blijft jouw ex-partner in jullie woning wonen, dan moet deze verzekering worden overgenomen. Vertrekken jullie allebei en wordt de woning verkocht? Dan mag de verzekering pas worden opgezegd zodra het huis daadwerkelijk verkocht is.

Tips

Het is goed om uit te zoeken welke verzekeringen je samen hebt, bij welke verzekeringsmaatschappijen ze lopen en op wiens naam ze staan. Een verzekeringsadviseur kan regelen dat ze worden aangepast.

In veel gevallen is het handig om je gezamenlijke verzekeringen stop te zetten en beiden nieuwe verzekeringen af te sluiten. Zorg wel dat je direct een nieuwe verzekering afsluit. Doe je dat niet, dan ben je niet verzekert en loop je onnodig risico.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek