Huwelijkse voorwaarden

De huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden zijn afspraken over het huwelijk/geregistreerd partnerschap die in een overeenkomst Huwelijkse voorwaardenzijn vastgelegd. In deze overeenkomst kan je van alles vastleggen. Je kunt met huwelijkse voorwaarden afwijken van de normale wettelijke regels voor een huwelijk. Ook kan je op voorhand afspraken maken over bijvoorbeeld de alimentatie, de bezittingen, de kosten van de huishouding en het pensioen.

Vaak wordt er in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding opgenomen.

In deze overeenkomst kun je vastleggen dat je niet van alles samen eigenaar zult zijn, de zogenaamde ‘gemeenschap van goederen’. Of sinds de wetswijziging van 1 januari 2018, dat je juist wel alle bezittingen wilt delen.

De notaris maakt van de voorwaarden die jullie afspreken en laten opstellen een akte. Deze akte schrijft hij in, in het openbaar huwelijksgoederenregister bij de rechtbank van de plaats waar je gaat trouwen. Je kan de voorwaarden voorafgaand aan je huwelijk opstellen, maar ook tijdens je huwelijk. Doe je het tijdens het huwelijk dan moet een rechter ze wel goedkeuren.

De reden dat je ervoor kiest om huwelijkse voorwaarden op te stellen is bijvoorbeeld grote bezittingen of juist grote schulden. Ook ondernemers hebben vaak huwelijksvoorwaarden, zodat bij een faillissement de partner niet wordt meegezogen.

Bij een geregistreerd partnerschap noem je deze voorwaarden partnerschapsvoorwaarden. Ze komen juridisch op ongeveer hetzelfde neer.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek