Huwelijksakte

Een huwelijksakte is een schriftelijk bewijs dat twee mensen met elkaar getrouwd zijn.huwelijksakte Deze akte is in de burgerlijke stand opgenomen. Om (online) te scheiden heb je een origineel uittreksel van het huwelijksregister nodig, ofwel een huwelijksakte. Je kunt een huwelijksakte (online) opvragen bij de gemeente waar je bent getrouwd. Let op dit mag dus geen kopie van het trouwboekje zijn! Indien je verhuist, moet je alsnog bij deze gemeente de akte aanvragen. Hoe lang het duurt voor je de akte ontvangt of kan ophalen, verschilt per gemeente.

Alleen jijzelf, je partner, een gemachtigde of iemand met een gerechtvaardigd belang kunnen de akte aanvragen. Om het aan te vragen heb je een geldig legitimatiebewijs nodig.

Wanneer de processtukken (convenant en ouderschapsplan) bij de rechtbank worden ingediend, mag de huwelijksakte maximaal drie maanden oud zijn. Als de huwelijks akte is aangevraagd begint de geldigheidstermijn te lopen, de termijn verloopt drie maanden na afgifte. Er is een geldigheidstermijn om ervoor te zorgen dat de huidige situatie klopt met wat er geregistreerd staat.

Wij hebben er bewust voor gekozen dat jullie de akte niet hoeven op te sturen, maar deze tijdens het tekenen aan ons te overhandigen. Dit scheelt jullie in de kosten en ook kan het niet zoek raken met de post.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek