Hoorrecht kinderen

Het hoorrecht van kinderen, ook wel kindgesprek of kinderverhoor genoemd kankindergesprek kindverhoor hoorrecht plaatsvinden indien je kinderen hebt en gaat scheiden. Ouders stellen, samen een ouderschapsplan op, maar soms wil een rechter ook van kinderen horen wat zij hiervan vinden. Kinderen van 12 tot en met 18 jaar worden per brief opgeroepen om op gesprek te komen bij de rechter.

De scheiding bespreek je samen met de kinderen. Je kan dat wat je met de kinderen afspreekt ook vastleggen in het ouderschapsplan. Kinderen worden dan betrokken bij de situatie en je laat zien dat wat zij vinden ook van belang is.

Het kinderverhoor zal een kort gesprek zijn van ongeveer 10 minuten met de Kinderrechter. De ouders mogen niet aanwezig zijn tijdens het gesprek, maar mogen wel met het kind mee naar de rechtbank. Om te zorgen dat de kinderen zich genoeg op hun gemak voelen, vindt het gesprek plaats in een apart kamertje en niet in de rechtszaal. Dit doen ze zodat het kind zich op zijn of haar gemak voelt en zo makkelijker aan de Kinderrechter kan vertellen wat het zelf graag wil. Het is een vertrouwelijk gesprek. De Kinderrechter zal tijdens de rechtszitting enkel een beknopte weergave geven van wat de kinderen hebben verklaart.

Als je kind niet naar de rechtbank wil, mag het ook een brief sturen.

Het is mogelijk om van het hoorrecht van kinderen af te zien.

 

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek