Griffierecht

Als een echtscheidingsverzoek met processtukken (convenant met bijlagen) bij de rechtbankgriffierecht wordt ingediend, moet je griffierechten (onbelaste verschotten) betalen. Griffierecht (ook wel griffiekosten) zijn de kosten die verbonden zijn aan de rechtszaak. Een echtscheiding is een civiele zaak.

Het griffierecht is het bedrag dat je moet betalen aan de griffie (het secretariaat) van de rechtbank. Dit bedrag betaal je aan het begin van de echtscheidingsprocedure. Indien je dit niet doet, dan neemt de rechtbank de zaak niet in behandeling. Bij de beëindiging van de samenlevingsovereenkomst kun je er voor kiezen dit niet in te laten dienen bij de rechtbank. In dat geval betaal je dan ook geen griffierecht. Het is echter vaak wel verstandig om het wel in te laten dienen bij de rechtbank, zodat er een executoriale titel op de beschikking zit.

Het is nodig om griffierechten te betalen om te kunnen scheiden. De tarieven veranderen ieder jaar. Kijk hier voor het actuele tarief.

Je kan soms in aanmerking komen voor een lager tarief griffierecht. Dit wordt ook wel een toevoeging genoemd. Ook zijn er bedrijven die adverteren met gratis scheiden. Echter is dit vaak niet mogelijk. Een toevoeging wordt weer ingetrokken op het moment dat er vermogen vrij komt (bijvoorbeeld de overwaarde van de woning). Als de toevoeging ingetrokken wordt, moet je alsnog het hele bedrag betalen. Snel Samen Scheiden werkt niet met toevoegingen. Bij ons zit het griffierecht bij het pakket in. Wij vinden het belangrijk dat er duidelijkheid is en bieden daarom pakketten aan met een all-in tarief.

 

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek