Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap (GP) is een samenlevingsvorm waarbij de partners een akteGeregistreerd partnerschap laten registreren bij de gemeente. Hiervoor neem je contact op met de gemeente waar je woont. Net als bij een huwelijk moet je getuigen meenemen. Voor de wet staat het partnerschap gelijk aan een huwelijk. Het is iets anders dan een samenlevingscontract. In een samenlevingscontract regel je zelf wat je wenst, bij een partnerschap staan de meeste regels in de wet.

Je kan ook partnerschapsvoorwaarden opstellen, vergelijkbaar met huwelijkse voorwaarden. Hiervoor neem je  contact op met een notaris.

Er zijn weinig verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. De belangrijkste verschillen zijn dat je elkaar niet het jawoord hoeft te geven bij een geregistreerd partnerschap. Een GP kun je ontbinden zonder tussenkomst van de rechter als je geen minderjarige kinderen hebt. Als je niet met elkaar eens bent over de afwikkeling van de scheiding moet je wel naar de rechter. Een GP kan je omzetten in een huwelijk. Dit kan niet andersom. Houd er rekening mee dat als je gaat emigreren niet alle landen het geregistreerd partnerschap erkennen.Verder is alles wat op een huwelijk van toepassing is (algehele gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden bijvoorbeeld) ook van toepassing op het partnerschap.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek