Echtscheidingsbeschikking

Scheiding aanvragen zonder advocaatHet verzoek tot echtscheiding wordt door een advocaat ingediend bij de rechtbank. Dit verzoek komt dan vervolgens bij een rechter te liggen. De rechter zal het verzoek doornemen en zodra hij of zij akkoord is jou en je partner toestemming geven om te scheiden. Dit doet hij of zij via een zogenaamde echtscheidingsbeschikking.

De schriftelijke uitspraak van de rechter waarmee hij of zij toestemming geeft om de scheiding definitief te maken heet de echtscheidingsbeschikking. Met deze schriftelijke uitspraak ben je  nog niet officieel gescheiden. Het is slechts een document dat jou en je partner toestemming geeft om de scheiding officieel te maken.

De echtscheidingsbeschikking wordt daarna ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente. Nadat de beschikking is ingeschreven bij de gemeente, is de scheiding definitief. Het inschrijven van de beschikking bij de gemeente kan gedaan worden tot 6 maanden nadat de beschikking is uitgegeven. Daarna verloopt deze. Als de echtscheidingsbeschikking niet op tijd wordt ingeschreven, dan blijven jij en je partner dus getrouwd. In de meeste gevallen regelt je advocaat dit binnen enkele weken, maar wees hier dus wel alert op.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek