Aansprakelijkheid

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Als je hoofdelijk aansprakelijk bent betekent dit dat je kan worden gedwongen aan wat overeengekomen is te voldoen. Voor een schuld betekent dit dat de schuldeisers de gehele schuld op jou kunnen verhalen, ook als er meerdere schuldenaren zijn. Het kan zijn dat tijdens het huwelijk overeenkomsten gesloten zijn waarbij beide partners zich hoofdelijk aansprakelijk stellen. Bij scheiding is het van belang om een van de partners van deze hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een hypotheek op een koophuis. Bij de scheiding is het van belang dat deze aansprakelijk overgaat op een enkel persoon indien het huis aangehouden wordt. De bank zal deze hypotheek als nieuwe hypotheek behandelen of het nog openstaande schuldbedrag en dus ook een nieuwe berekening maken.

Indien u hierbij hulp nodig hebt kunt u contact opnemen met onze hypotheekadviseur.

Geen hoofdelijke aansprakelijkheid

Indien er geen sprake is van hoofdelijke aansprakelijkheid dan is men aansprakelijk in gelijke delen. Dit wil zeggen dat ieder voor hooguit de helft van de schuld aansprakelijk is. Als de huwelijks gemeenschap nog niet verdeeld is zullen schuldeisers enkel aanspraak kunnen maken op het gedeelte van de boedel dat toekomt aan de aansprakelijke persoon.

Is online scheiden geschikt voor uw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test