Aansprakelijkheid

Er zijn meerdere vormen van aansprakelijkheid. Het soort aansprakelijkheid bepaald hoe groot het deel van de schuld en/of schade is dat op jou verhaald kan worden.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Als je hoofdelijk aansprakelijk bent, betekent dit dat een schuldeiser je kan dwingen aan wat overeengekomen is te voldoen. Voor een schuld betekent dit dat de schuldeisers de gehele schuld op jou kunnen verhalen, ook als er meerdere schuldenaren zijn. Het kan zijn dat tijdens het huwelijk overeenkomsten gesloten zijn waarbij beide partners zich hoofdelijk aansprakelijk stellen. Bij scheiding is het van belang om een van de partners van deze hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan.aansprakelijkheid

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een hypotheek op een koophuis. Bij de scheiding is het van belang dat deze aansprakelijk overgaat op de persoon welke het huis behoudt. De bank zal deze hypotheek als nieuwe hypotheek behandelen of het nog openstaande schuldbedrag en dus ook een nieuwe berekening maken.

Indien je hierbij hulp nodig hebt kunt je contact opnemen met onze hypotheekadviseur.

Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent en één van beiden is een schuld aangegaan of heeft schade veroorzaakt, dan ben je allebei hoofdelijk aansprakelijk. Ook als maar één van beide deze overeenkomst getekend heeft of deze schade heeft veroorzaakt.

Hebben jullie huwelijkse voorwaarden dan moet er gekeken worden wie er aansprakelijk is voor de schade of schuld. Wij kunnen je helpen met het beoordelen van wie aansprakelijk is voor de aangegane schuld of schade. Neem gerust contact met ons op.

Geen hoofdelijke aansprakelijkheid

Indien er geen sprake is van hoofdelijke aansprakelijkheid dan is men aansprakelijk in gelijke delen. Dit wil zeggen dat ieder voor hooguit de helft van de schuld aansprakelijk is. Als de huwelijks gemeenschap nog niet verdeeld is zullen schuldeisers enkel aanspraak kunnen maken op het gedeelte van de boedel dat toekomt aan de aansprakelijke persoon.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek