Pensioen verdelen

Pensioen verdelen…?

Geplaatst op: 5 augustus, 2019

Bij een scheiding moet je ook stil staan bij de verdeling van het pensioen. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, heb je recht op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen Pensioen dat ten tijde van het huwelijk is opgebouwd moet in principe worden gedeeld. Hebben jullie huwelijkse voorwaarden, dan hebben jullie bij het opstellen van deze voorwaarden hoogstwaarschijnlijk afspraken gemaakt over de verdeling ervan bij een scheiding.

Door stil te staan bij de verdeling van het pensioen kunnen jullie voorkomen dat je bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd door één van beiden voor verrassingen komt te staan. De verdeling van het ouderdomspensioen (standaardverevening), zoals dat nu nog geldt, is niet voor iedereen de beste oplossing. In onderling overleg kan je ook andere afspraken maken.

Standaardverevening

Op dit moment is dit de standaard. Deze manier van verdeling houdt in dat het pensioen dat ten tijde van het huwelijk opgebouwd is verdeeld wordt tussen jullie beiden. Wat voor of na het huwelijk opgebouwd is, wordt niet verdeeld. Het pensioenfonds zal het bedrag dat aan de ex-partner toekomt, aan hem of haar uitbetalen. Er kan ook een andere verhouding dan 50/50 afgesproken worden. De wetgever heeft met de standaardverevening ervoor willen zorgen dat de ene partner een goed pensioen heeft en de andere niet tot nauwelijks pensioen opgebouwd heeft. Je zag dat voorheen vaak, omdat de vrouw thuis bleef bij de kinderen. Zij bouwde dus, naast haar AOW, geen pensioen op.

Conversie

Bij conversie van ouderdomspensioen (omzetting) kies je bij de scheiding voor een andere verdeling dan de standaardverdeling. Je zet als het ware de helft van het pensioen van de ander om in een eigen pensioen. Omzetting is alleen mogelijk bij echtscheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Het is alleen mogelijk als de ex-partner en de pensioenuitvoerder met het verzoek instemmen.

Conversie kan een goed oplossing zijn als er een leeftijdsverschil van meer dan vijf jaar is tussen jullie beiden. Wanneer één van beide dan met pensioen gaat en de ander moet nog een aantal jaren werken, heeft degene die al met pensioen is alleen de helft van zijn eigen deel. De ander die nog werkt heeft loon en de helft van het pensioen van de ander. Bij conversie krijg je gewoon je pensioen wanneer je zelf de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt en je bent dus niet ‘afhankelijk’ van de leeftijd van je ex-partner.

Er is echter wel een nadeel. Hebben jullie bij de scheiding gekozen voor conversie en één van beiden komt te overlijden dan heb je geen recht meer op het stukje pensioen dat destijds van jou was.

Uitsluiting

Het is ook mogelijk dat je kiest voor uitsluiting. Bij uitsluiting verdeel je het opgebouwde pensioen niet. Je kunt de verdeling ervan uitsluiten via de huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden of via vastlegging in het convenant. Jij en je ex-partner moeten hier beide mee instemmen. Als één partner het niet eens is met uitsluiting, dan kies je voor de standaardverdeling ofwel pensioenverevening.

Je ziet vaak dat mensen kiezen voor uitsluiting als het opgebouwde pensioen vrijwel gelijk is.

Mededeling aan pensioenfonds

Binnen twee jaar na de scheiding moet je de pensioeninstanties op de hoogte brengen van de gemaakte keuze. Deze melding moet je uiterlijk binnen twee jaar na de datum van de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in het register van de burgerlijke stand doen. Als je dit tijdig doet kan de pensioeninstantie de uitkering aan de ex-partner regelen. Heb je het niet binnen de termijn van twee jaar gedaan, dan moet je het zelf allemaal regelen en ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Voor het betreffende formulier klik hier.

Drempelbedrag

Er geldt wel een drempelbedrag van € 465,94. Is het opgebouwde pensioen lager dan dit bedrag dan wordt het pensioen niet verdeeld.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek