woning

We hebben een koopwoning en nu?

Geplaatst op: 22 juli, 2019

Als jullie samen een koopwoning hebben en jullie hebben besloten te willen scheiden, gaat er veel veranderen in jullie situatie. Een belangrijke vraag die jullie jezelf moeten stellen, is wat er met de koopwoning gaat gebeuren. Blijft een van beiden in de woning wonen (ook wel toedeling), wordt de woning verkocht of blijft deze ‘onverdeeld’.

Hypotheek en alimentatie

Als je een hypotheek wilt afsluiten en je ontvangt of betaalt alimentatie dan kan dat invloed hebben. Het betalen van kinderalimentatie heeft doorgaans geen invloed op het verkrijgen van een hypotheek. Wanneer je partneralimentatie moet betalen dan heeft dat wel invloed op de hoogte van de hypotheek. De hypotheekverstrekker ziet het betalen van partneralimentatie als financiële verplichting en hierdoor kan het zijn dat je minder geld kunt lenen. Het bedrag dat je aan partneralimentatie betaalt, trekken ze van je inkomen af. De regels hiervoor verschillen per bank. Het is daarom belangrijk dat je contact opneemt met een hypotheekadviseur.

Het ontvangen van kinderalimentatie is niet van invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek, omdat de bank dat niet ziet als inkomen. Het ontvangen van partneralimentatie is wel inkomen, maar het houdt niet in dat je een hogere hypotheek kunt krijgen. Partneralimentatie hoeft niet stabiel te zijn. Als je ex-partner geen werk meer heeft, krijg je ook geen partneralimentatie meer. Het bedrag kan ook lager worden als je ex-partner met pensioen gaat.

Toedeling

Als één van beiden in de koopwoning wil blijven wonen kan deze proberen de ander uit te kopen. Er moet gekeken worden wat de woning waard is. Degene die er wil blijven wonen moet dan samen met een hypotheekadviseur gaan kijken of het lukt de ander uit te kopen. Na de overname van de hypotheek of het afsluiten van een nieuwe hypotheek moeten jullie naar de notaris. Als iemand in de woning kan blijven wonen kan dat voordelen hebben. kan verschillende voordelen hebben. Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen, één van beiden hoeft maar te verhuizen en degene die er blijft wonen hoeft hoogstwaarschijnlijk niet te klussen. Als jullie kinderen hebben kan het voor hun ook fijner zijn. Er verandert al heel veel als hun ouders gaan scheiden. Als zij in hetzelfde huis kunnen blijven wonen kan dat goed zijn voor ze.

Verkoop

Als jullie beiden niet in de woning willen blijven of het is niet mogelijk dat de een de ander uitkoopt, dan is de volgende logische stap om de woning te verkopen. Met de opbrengst van de verkoop wordt dan eerst de hypotheek afgelost. Met het bedrag dat overblijft lossen jullie overige leningen af. Wat dan nog overblijft wordt verdeeld over jullie beiden. Als er een restschuld is, dan wordt deze ook verdeeld.

Onverdeeldheid

Om verschillende redenen kan het voorkomen dat de een de ander niet kan uitkopen. Er is dan een optie om de woning onverdeeld te laten. Dit houdt in dat jullie beiden nog eigenaar blijven van de woning, maar dat maar een iemand er woont. Het is echter niet in alle gevallen aan te raden, omdat je niet ‘los’ komt van elkaar. Ook kan degene die de woning verlaat geen andere woning kopen, omdat de bank hier vaak niet mee akkoord gaat.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek