Toestemmingsformulier Vakantie

Vakantie als gezin of ieder apart?

Geplaatst op: 8 juli, 2019

De zomervakantie staat weer voor de deur. Als je in scheiding ligt of net gescheiden bent, zal dat even vreemd zijn. De vakantie is misschien al een tijdje geleden geboekt. Gaan jullie nog samen als gezin of ga je allebei apart met de kinderen op vakantie? Bekijk met elkaar wat mogelijk is en hoe jullie het willen gaan doen. Als de kinderen oud genoeg zijn kan je ook om hun mening vragen. Of je nu nog als gezin of alleen met de kinderen op vakantie gaat, maak sowieso goede afspraken.

Vakanties vastleggen in ouderschapsplan

Afspraken over vakanties worden ook vastgelegd in een ouderschapsplan. Als je alleen met de kinderen op vakantie gaat moet je iets meer regelen. De ene ouder moet namelijk de andere ouder toestemming geven als het gaat om een buitenlandse vakantie. Begin daarom op tijd met het regelen van de benodigde documenten

Toestemming andere ouder

Een kind heeft een eigen paspoort of identiteitskaart nodig voor een buitenlandse vakantie. Voor de aanvraag van een identiteitsbewijs moeten beide ouders/gezag houders toestemming geven als het kind jonger dan 12 jaar is. Voor het aanvragen van een paspoort is dat zelfs als het kind jonger dan 18 jaar. Als ouders kun je gezamenlijk naar het gemeentehuis gaan om een identiteitsbewijs of paspoort aan te vragen of de ene ouder geeft de andere ouder schriftelijk toestemming. Dit kan je doen door een toestemmingsverklaring te ondertekenen en een kopie van het identiteitsbewijs toe te voegen.

Voorkom kinderontvoering

Wanneer kinderen met één ouder op vakantie gaan moet er per minderjarig kind een toestemmingsformulier “reizen met een minderjarige naar het buitenland” ingevuld worden. De ene ouder geeft dan de andere ouder toestemming om alleen met het minderjarige kind naar het buitenland te reizen. Het lijkt misschien allemaal erg overdreven, maar het is niet voor niets dat dit tegenwoordig verplicht is. Kinderen van ouders die gescheiden worden zo beschermd tegen kinderontvoering.

Is online scheiden geschikt voor jouw situatie?

Willen jullie snel scheiden? Dat kan! Al binnen 3 à 5 weken kan alles geregeld zijn.

Doe de gratis test Gratis gesprek
Meer weten over online scheiden? Gratis gesprek